Εστιατόριο Μπαρ στη Νικήτη Χαλκιδικής_2008
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 1
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 2
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 3
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 4
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 5
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 6
  • Bar Restaurant in Nikiti Chalkidiki 7

Εστιατόριο Μπαρ στη Νικήτη Χαλκιδικής_2008

Το συγκεκριμένο βρίσκεται δυο χιλιόμετρα έξω από τη Νικήτη της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Εκτείνεται σε μια έκταση 7.250 m2, πάνω σε λόφο με αμφιθεατρική θέα προς την παραλία της Νικήτης και νότιο- δυτικό προσανατολισμό. Αποτελείται από θερινό εστιατόριο, bar, γραφειακούς χώρους, πισίνα και υπαίθριους χώρους αναψυχής. Τα 2.400 m2 του ισογείου περιλαμβάνουν 350 m2 κλειστούς χώρους και 900 m2 στεγασμένους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι, με τη βοήθεια εφελκυόμενων κινητών ελαφριών κατασκευών, μπορούν να επεκταθούν σε 1450 m2. Αξιοποιώντας τη σημαντική  κλίση του εδάφους, το υπόγειο επίπεδο, συνολικού εμβαδού 1.900 m2, προσφέρει υπέργειους χώρους για την αίθουσα εκδηλώσεων.

Δυο ήταν τα κύρια ζητούμενα, που τέθηκαν εξαρχής στους μελετητές: η “μεταφορά της θάλασσας πάνω στο λόφο” και η δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας για να απολαμβάνει κανείς το ηλιοβασίλεμα. Επίσης, σημαντική ήταν η ανάγκη για ευελιξία των χώρων και λειτουργιών, έτσι ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να φιλοξενηθεί μια εκδήλωση γάμου και ταυτόχρονα να λειτουργούν άλλοι χώροι, όπως το bar, ανεξάρτητα. Το αποτέλεσμα ήταν μια σύνθεση όγκων εμπνευσμένη από τα σκαριά των καϊκιών, με την πλώρη πλήρως ανοιχτή, κάθετα στο θαλάσσιο ορίζοντα και τους κλειστούς υπέργειους χώρους τοποθετημένους στην πρύμνη- οι οποίοι και ορίζουν την είσοδο στο συγκρότημα.

Το κέλυφος από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδύεται εν μέρει με ξύλινες περσίδες οι οποίες τοποθετημένες οριζόντια- ως ισοϋψείς καμπύλες- τονίζουν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη καμπυλότητα των όγκων. Η σύνθεση των όγκων, αν και χαρακτηρίζεται από αυστηρό γεωμετρικό περίγραμμα, επιτρέπει μέσω μεταλλικών και εφελκυόμενων κινητών ελαφριών κατασκευών να αποκτήσουν οι χώροι, που περικλείονται από τα κελύφη, την επιθυμητή ευελιξία ανάλογα με τις ανάγκες της εκδήλωσης, αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Το συγκρότημα ορθώνεται πάνω σε έναν κεντρικό άξονα συμμετρία, ο οποίος γίνεται αντιληπτός κυρίως μέσω της σφηνοειδούς χάραξης των δαπέδων και της απόληξης του στην πισίνα, αλλά και από το αντίστοιχο στέγαστρο, που σηματοδοτεί την είσοδο στο συγκρότημα. Η εν προβολώ πισίνα δημιουργεί με τη οξεία γεωμετρία της μια ένταση στο καταπληκτικό σημείο του συγκροτήματος και μια ανάταση, η οποία ενισχύεται από τη τοπική έντονη κλίση του εδάφους και την αποκάλυψη του μεγάλους βάθους.

 

FacebookTwitterLinkedInPinterest