Κέντρο Βιοϊατρικής
  • Bioethics and Biomedical Center. Intersection with interior design details
  • Bioethics and Biomedical Center. Exterior main view of the building
  • Bioethics and Biomedical Center. perspective view of the building from another entrance
  • Bioethics and Biomedical Center. view of the building from the street side
  • Bioethics and Biomedical Center. Conference room
  • Bioethics and Biomedical Center. Library space with furniture
  • Bioethics and Biomedical Center. Interior design of reading room of library
  • Bioethics and Biomedical Center. Exterior design of garden and main entrance

Κέντρο Βιοϊατρικής

Πελάτης : ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Εμβαδόν Χώρου : 560 τ.μ. , 354 τ.μ.
Τοποθεσία & Έτος : Σπάτα, 2015
Τags : εκπαιδευτικά κτίρια, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, πολυχώροι, μελέτη – σχεδιασμός ειδικών κτιρίων για ΑΜΕΑ

Η πρόταση για το Νέο Κέντρο Βιοηθικής της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αφορά στην δημιουργία ενός κτηρίου με αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, αίθουσες συνεδριάσεων, γραφειακούς χώρους και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Οι ιδιαιτερότητες του οικοπέδου όπως είναι η γειτνίαση με τον Ιερό Ναό, η μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών του οικοπέδου (ανατολική και δυτικής πλευράς) καθώς και η σημαντική υποχώρηση του δυτικού μετώπου από τον δρόμο, τέθηκαν προς επίλυση για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και οδήγησαν στην κεντρική ιδέα της σύνθεσης.

Ο μεγάλος όγκος του αμφιθεάτρου διαρρηγνύει τον στιβαρό πέτρινο όγκο των γραφείων και μοιάζει να αναρτάται από αυτόν, δημιουργώντας από κάτω του έναν στεγασμένο χώρο σε συνέχεια της πλατείας που αποκαλύπτεται μέσω της υποχώρησης του κτηρίου στο δυτικό μέτωπο. Ταυτόχρονα απελευθερώνει όλη την οροφή του για υπαίθρια χρήση του 1ου ορόφου, ο οποίος στεγάζει αίθουσα συνεδριάσεων.

Ο κύριος όγκος του κτηρίου τοποθετείται σε υποχώρηση ως προς το ανατολικό μέτωπο και τον επάνω δρόμο, επιτρέποντας το φως να φτάσει πιο χαμηλά στο επίπεδο του Α’ υπογείου όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης έχει τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές του ανοιχτές με γυάλινες όψεις προς υπαίθριες αυλές, καθιστώντας αυτόν τον χώρο πρακτικά ισόγειο. Παράλληλα με το μεγάλο του ύψος (4,5 μ) από την μία πλευρά και την αποκάλυψη της οροφής του αναρτώμενου αμφιθεάτρου από την άλλη, δημιουργεί έναν πολύ ενδιαφέρον χώρο ανάγνωσης, μελέτης και εκπαίδευσης ανάμεσα στα βιβλιοστάσια.

Τα υλικά που επιλέγονται για την επίστρωση των δαπέδων είναι ξύλο και μάρμαρο, υλικά που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και αντιολισθηρότητα, απαραίτητα για την ομαλή μετάβαση των αμαξιδίων.
Τα σταθερά έπιπλα των χώρων αναμονής-πάγκοι υποδοχής, περιλαμβάνουν πάντα τμήμα μήκους τουλάχιστον 1μ και χαμηλότερου ύψους 0.80 από το δάπεδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Σε όλους τους χώρους αναμονής, υπάρχουν διαμορφωμένα καθιστικά με ειδικές θέσεις με σκληρά καθίσματα, καθώς και πρόβλεψη ελεύθερων χώρων , διαστάσεων 0,80*1,30 για την στάθμευση αμαξιδίων.

Δυνατότητα πρόσβασης υπάρχει και από τους δύο δρόμους, αλλά πρακτικά στην βιβλιοθήκη μπορεί να εισέρχεται κανείς από την οδό Αγίου Δημητρίου ενώ στο αμφιθέατρο, τους γραφειακούς χώρους και τους χώρους συνεδριάσεων από την οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’.
Στο Β’ υπόγειο συνολικού εμβαδού 354 τ.μ. αναπτύσσονται χώροι στάθμευσης προς εξυπηρέτηση προσωπικού και επισκεπτών.