Κατοικία επί των οδών Κασσάνδρου και Γορδίου στο Πικέρμι_2009
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-2
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 1
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 3
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 4
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-3
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-4
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-5
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-6
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-7
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-8
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-9
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 5
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-10
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-11
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-12
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 7
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-13
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-14
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-15
  • Residence-on-Kassandrou-andGordiou-Street-in-Pikermi-16
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 8
  • Residence on Priamou & Alfionos Street in Pikermi 9

Κατοικία επί των οδών Κασσάνδρου και Γορδίου στο Πικέρμι_2009

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα στο έργο αυτό ήταν εάν η συγκεκριμένη κλίση του οικοπέδου και η απόστασή του από την κορυφογραμμή του ορεινού όγκου θα επέτρεπαν την θέα προς την θάλασσα στην ανατολή. Μελέτη της ευρύτερης περιοχής και εναλλακτικά σενάρια οδήγησαν σε μία μικρή τοπική ανύψωση με στόχο την οπτική πρόσβαση στη θέα της θάλασσας. Η μετατροπή αυτού του περιοριστικού παράγοντα σε κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης έδωσε την κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής λύσης: ένα μέρος του κύριου υπνοδωματίου (MBR) στον όροφο, ακολουθώντας την κλίση του οικοπέδου, υπερυψώθηκε κατά 90 εκ. και με το μεγάλο του ανατολικό άνοιγμα χάρισε απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα. Ταυτόχρονα, επέτρεψε στον όγκο του υπνοδωματίου να ξεχωρίσει από την υπόλοιπη κατοικία δημιουργώντας μια επίμηκη ζώνη για το κλιμακοστάσιο. Η γραμμική ανάπτυξη του κλιμακοστασίου στον άξονα ανατολή – δύση λειτουργεί αφ’ ενός ως φράγμα προστασίας προς τον βορρά, και αφετέρου δια μέσου των ανοιγμάτων της γυάλινης οροφής του ως ηλιακή καμινάδα διευκολύνοντας τον φυσικό αερισμό των χώρων της κατοικίας.

Στο σχεδιασμό της κατοικίας ενσωματώνονται επιλεγμένες στρατηγικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση του κλίματος, αλλά και στους περιορισμούς που θέτει το οικόπεδο και η περιοχή μελέτης. Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού ήταν η ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για την παθητική ηλιακή θέρμανση των χώρων της κατοικίας κατά τη διάρκεια της ψυχρής, χειμερινής περιόδου, καθώς και ο φυσικός αερισμός (διαμπερής και νυχτερινός) και η επαρκής ηλιοπροστασία των όψεων, κατά τη διάρκεια της θερμής, θερινής περιόδου. Ορισμένα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο έργο για να ενισχύσουν τον αειφόρο και «πράσινο» σχεδιασμό είναι τα εξής: θερμοπροσόψεις, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, ενεργειακά κρύσταλλα, αξιοποίηση ομβρίων υδάτων και διαχωρισμός δικτύων ύδρευσης, βιολογικός καθαρισμός, εφεδρικό φωτοβολταϊκό σύστημα, αντλία θερμότητας υποβοηθούμενη από ηλιακούς συλλέκτες κ.α.

FacebookTwitterLinkedInPinterest