Εστιατόριο και Ξενώνες στο Οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη_2019

Εστιατόριο και Ξενώνες στο Οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη_2019

Ο προσανατολισμός και η θέση του οικοπέδου, στον κόμβο εισόδου του οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη, αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους με την ορεινή πλάτη, αξιοποιήθηκαν ως οι κύριοι άξονες του σχεδιασμού του έργου. Η σύνθεση  αποτελείται από ξεχωριστούς γεωμετρικούς όγκους με κεκλιμένες στέγες, συνδεδεμένες στο επίπεδο του εδάφους, εξισορροπημένες σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Ο στόχος ήταν μέσω των ξεχωριστών όγκων να προσαρμοστεί η κλίμακα της σύνθεσης στην κλίμακα του ελεύθερου, ανοιχτού, ορεινού τοπίου, χρησιμοποιώντας την αρχέτυπη μορφή της οικίας/καταφυγίου.

Στη δεύτερη φάση του έργου πρόκειται να κατασκευαστούν επιπλέον παρόμοιοι όγκοι για να φιλοξενηθούν οι ξενώνες. Η είσοδος του εστιατορίου επισημαίνεται από την οροφή διπλού ύψους, η οποία τοποθετείται κεντρικά. Όλοι οι κύριοι χώροι του εστιατορίου χωροθετούνται στο ισόγειο, με επιπλέον επέκταση στο επίπεδο του τελευταίου ορόφου, ενώ οι υποστηρικτικές λειτουργίες βρίσκονται υπόγεια.

Τα κελύφη των μεμονωμένων όγκων καλύπτονται με μεταλλικά φύλλα corten ώστε οι ζεστές αποχρώσεις των όγκων να εναρμονίζονται με τα χρώματα της φύσης. Οι ξύλινες επενδύσεις, οι ξύλινες πέργκολες καθώς και οι πέτρινες επιφάνειες συμβάλλουν στη ζεστή ατμόσφαιρα. Η διαφάνεια των μεμονωμένων όγκων, με το σταυρό που σχηματίζουν τα μεγάλα, χαρακτηριστικά πλαίσια, δίνουν μια χαρακτηριστική ταυτότητα στην πρόσοψη του συγκροτήματος. Βασικό ζητούμενο της μελέτης ήταν να διασφαλιστεί ότι το κτίριο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό του περιβάλλον, τόσο όσον αφορά την ογκοπλασία του όσο και όσον αφορά τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές υλικών, με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

FacebookTwitterLinkedInPinterest