Palliative Care Unit “Galilee”

Palliative Care Unit “Galilee”

Client: Holy Metropolis of Mesogaia and Lavreotiki
Area:
Location & Year: Spata, 2017
Photo Credits: Konstantinos Kontos
Tags: Architecture design, redesign spaces, health centers, care units centers

The project concerns the conversion of a nursing home of the Holy Metropolis of Mesogaia and Lavreotiki into the first Hostel of Palliative Care for cancer patients in Greece. The Palliative Care Unit “Galilee” with the support of the Stavros Niarchos Foundation (ISN) inaugurated the Unit on December 12, 2017. The new structure of the organization will offer free, comprehensive and ongoing palliative care to patients with end-stage cancer, as well as their families, aiming to achieve the best possible quality of life.

The building extends on three levels, basement, ground floor and first floor and is located in the center of Spata. The intervention concerns the complete reconstruction and restructuring of the internal spaces with parallel intervention and upgrading of the external shell of the building.

The new use of the building, that of the Palliative Care Hostel, was a design challenge from the beginning. It is a space of special use and importance, which is governed by the design constraints and specifications of a hospital space, but at the same time offers an environment of hospitality, care, relief and love. The main goal of the design was to create a Guesthouse with a warm and humane atmosphere, equipped with the most modern special medical equipment, which offers users a sense of hope, comfort and peace.

In order to create a warm atmosphere, special emphasis was given to the application of materials: vinyl flooring with strict specifications and wood look, upholstery and veneer furniture in the booths and common areas, and a wooden quadruple roof in the living room of the floor in bright colors. Combined with the large fireplace, the living room exudes a sense of intimacy and comfort.

The color palette chosen, in light shades of gray and pale colors, differ in each ward and combine with natural and artificial lighting to give a total feeling of calm and brightness in the space.

For the external upgrade of the shell and the facades of the building, a thermal facade was applied for the energy shielding of the complex, while the old black railings of the balconies were replaced by new railings made of metal blades in olive color, resembling a branch or plant pattern.