ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ

Asso.Subsea Shipping Company Office Building

Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στην θέση «Καλυμπάκι» της Ελευσίνας, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα σε συνέχεια ενός ντόκου για τις ανάγκες της εταιρείας, περιλαμβάνει χώρους γραφείων και βιομηχανικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 10.930 μ2. Επιθυμία της εταιρείας και συνειδητή επιλογή των αρχιτεκτόνων ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου συνθετικά γραμμικού όγκου, με φορά από βορρά προς νότο, ο οποίος να διαχωρίζεται όμως διακριτά στο κομμάτι των γραφειακών χώρων (βόρεια) και στο κομμάτι των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (νότια) σε πιο άμεση επαφή με τη θάλασσα.
Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο αποτελούν τα μεγάλα διάτρητα πετάσματα αλουμινίου, τα οποία τοποθετούνται στην δυτική και ανατολική όψη μπροστά από τα υαλοπετάσματα τύπου curtainwall, ώστε να δημιουργήσουν ένα δεύτερο νοητό κέλυφος προστασίας από τον ήλιο και ιδιωτικότητας. Τα πανέλα αλουμινίου λευκού χρώματος, τα οποία κρύβουν και ένα σύστημα σχαρών πρόσβασης καθαρισμού των υαλοπετασμάτων, έχουν τοποθετηθεί με μία απόκλιση 10 μοιρών σε σχέση με την γυάλινη όψη του κτηρίου για να δώσουν μια αίσθηση κίνησης στο κτίριο και να το συνδέσουν εννοιολογικά με τη ναυτιλία και τη θάλασσα. Η βόρεια όψη του κτιρίου διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες και λόγω του προσανατολισμού της υιοθετεί μια κλειστή, συμπαγή λογική, αξιοποιώντας έναν τοίχο , με ελάχιστα γραμμικά ανοίγματα και έναν γραμμικό ημι-διάφανο όγκο από u-glass. Ο όγκος αυτός φιλοξενεί ένα μεγάλο τμήμα της εταιρείας σε openplan, προεξέχει του κτηρίου και μοιάζει να έχει κρεμαστεί από τα δύο στιβαρά τοιχία που εκτείνονται σε όλο το ύψος του κτιρίου,στο ισόγειο για να υποδεχτεί το συγκρότημα τον επισκέπτη και τον εργαζόμενο, προστατευμένους από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.
Σε ότι αφορά στο Κτίριο των Γραφείων , το κέλυφος στις δυο πλευρές του (ανατολική και δυτική), κλείνει με αναρτημένο σύστημα αλουμινίου curtain wall ενώ στη βορεινή όψη διαμορφώνεται επένδυση από πλάκες ινοπλισμένηςτσιμεντοσανίδας, χρώματος γκρί ανοιχτού. Το υλικό αυτό συναντάται και στη Δυτική πλευρά, στο τέλος του κτιρίου γραφείων, σηματοδοτώντας την είσοδο του προσωπικού.
Στο επίπεδο του ισογείου, από όπου γίνεται και η πρόσβαση στο κτίριο γραφείων, συναντάται χώρος υποδοχής, ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων (meeting room) και ο χώρος της εστίασης και του φαγητού. Στο βιομηχανικό κτίριο, που συνδέεται με το κτίριο γραφείων μέσω διαδρόμου στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, βρίσκονται ο κύριος χώρος παραγωγής /μηχανημάτων, χώροι εργαλειομηχανών, και κάποιοι λειτουργικά εξαρτημένοι χώροι. Στο ίδιο επίπεδο συναντάται και αποθηκευτικός χώρος διπλού ύψους - μέσα στον όγκο του κτιρίου γραφείων - με πρόσβαση από την δυτική πλευρά του κτιρίου.
Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου γραφείων διαμορφώνονται οι γραφειακοί χώροι και τα επιμέρους τμήματα της εταιρείας. Σε κάθε στάθμη συναντάται υπαίθριος χώρος εκτόνωσης και στον 2ο όροφο συγκεκριμένα, προβλέπεται αίθριο, κεντροβαρικά στον χώρο των γραφείων.
Ο σχεδιασμός των χώρων επικεντρώθηκε στην ευελιξία και την λειτουργικότητα καθώς προορίζονται για την ενασχόληση πολυάριθμου προσωπικού. Η χρήση υλικών όπως ο επιφάνειες από γυαλί λειτουργούν ως ανοιχτοί χώροι ομαδικής αλλά και ατομικής εργασίας όταν και όπου απαιτείται. Το φυσικό ξύλο, οι μεταλλικές διάτρητες επιφάνειες καθώς και οι λεπτομέρειες σε έπιπλα και φωτισμό , συνθέτουν το μοτίβο της διαμόρφωσης ενός πλήρους ανανεωμένου βιομηχανικού κτηρίου με μια πιο σύγχρονη αισθητική.

CLIENT

Asso.Subsealtd

YEAR

2022

AREA

10.930m²

LOCATION

Kalibaki, Elefsina

CATEGORY

Industrial, Offices

TAGS

Architecture Design, Offices Design, Interior design, Industrial Spaces

SHARE PROJECT
  • CLIENT : Asso.Subsealtd
  • YEAR : 2022
  • AREA : 10.930m²
  • LOCATION : Kalibaki, Elefsina
  • CATEGORY : Industrial, Offices
  • VISUALIZATION :
  • PHOTO :
  • TAGS : Architecture Design, Offices Design, Interior design, Industrial Spaces
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • IN COLLABORATION :